Kontaktlinser

Kontaktlinser kan delas in i hårda och mjuka, beroende på materialet. Mjuka är linser är vanligast, eftersom de är bekväma att bära och lätta att vänja sig vid. Idag finns mjuka linser av silikonhydrogel, som släpper igenom ovanligt mycket syre till hornhinnan och gör linserna möjliga att bära dygnet runt. Hårda linser användas ofta vid grövre synfel, och de föredras också för personer med torra ögon.

Linser kan delas in i olika typer beroende på hur lång tid man kan bära dem och hur ofta man behöver byta ut dem. S.k. månadslinser tar man på sig på morgonen och tar ut på kvällen för rengöring. Under natten ligger de i ett etui med linvätska. Efter 30 dagar byter man ut linserna mot nya. Endagslinser slänger man efter bara en dags användning, de behöver därför inte rengöras. Denna typ används ofta av dem som växlar mellan linser och glasögon. Som tidigare nämnts finns det numera även dygnet runt-linser av silikonhydrogel, som kan bärs kontinuerligt i upp till 30 dagar, även när man sover.

Liksom det finns progressiva glasögon gör ålderssynta, finns det nu även progressiva och bifokala kontaktlinser med samma funktion. Deras speciella slipning gör det möjligt att se bra på flera avstånd. Det finns också s.k. toriska linser som korrigerar för vissa former av astigmatism, ett synfel som uppstår när ögats lins har en oregelbunden form.