Färgade linser

Färgade linser har tidigare främst använts inom filmindustrin, men på senare år har de blivit tillgängliga för allmänheten till rimliga priser. Linserna finns såväl med och utan styrka, så även personer utan synfel kan använda dem. Man bör dock alltid gå till en optiker först, för att minimera risken för t.ex infektioner.

Linserna kan användas om man bara vill förstärka sin ögonfärg, men man kan också göra mer dramatiska förändringar. Det finns också linser som filtrerar ljus så att konturer framträder tydligare, vilket kan vara till nytta i sporter där saker händer snabbt, t.ex så att pingisbollen framträder tydligare.

Färgade linser kan delas in i två huvudtyper, opaka eller enhancers. Opaka linser täcker hela hornhinnan med en ny färg, så att ögat ett nytt utseende. Det kan vara en ny färg eller någonting ännu mer extremt, t.ex ett kattöga. Dessa linser fungerar bäst för personer mer mörka ögon. Enhancers har däremot en svagare färg som förstärker den naturliga ögonfärgen. De fungerar bättre för personer med en ljusare ögonfärg, som grönt eller blått.